Svetovni dan preprečevanja samomora - 10. september

torek, 10. september 2019

SAMOMORE SE DA TUDI PREPREČITI

10. septembra obeležujemo svetovni dan preprečevanja samomora. Samomorov je še vedno preveč. Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje je lani zaradi samomora v Sloveniji umrlo 274 moških in 79 žensk. Kljub spodbudnemu upadanju števila smrti zaradi samomorov, ostajamo visoko nad evropskim povprečjem. Najvišje stopnje samomorilnosti beležimo v Savinjski regiji, Zasavju, Posavju in na Gorenjskem, najmanj pa v zahodnih regijah.

Vsi lahko prispevamo delček k preprečevanju samomorov. Vendar še vedno slabo prepoznavamo znake samomorilnega vedenja, ne znamo prositi in ponuditi pomoči, imamo zmotna prepričanja o samomoru. V nadaljevanju jih nekaj pojasnjujemo.

Ljudje, ki govorijo o samomoru, ne bodo naredili ali poskušali narediti samomora

Večina oseb, ki so poskušale narediti samomor ali so žrtve samomora, so pred dejanjem samomora izražale samomorilne misli. Zato je zelo pomembno, da se kakršno koli izražanje samomorilnih misli jemlje nadvse resno. Spodbuditi je treba iskanje pomoči.

Pogovor z nekom o samomoru povečuje tveganje za samomorilno vedenje

Če nekdo izraža samomorilne misli, se tega ne sme obravnavati kot zgolj potrebo po pozornosti, temveč kot izraz bolečine, ki kaže, da je oseba obupana in čuti hudo, nevzdržno čustveno bolečino. Govorjenje o samomorilnih mislih in načrtih ne povečuje samomorilnih namenov ali brezupnosti. Ravno nasprotno, odprt pogovor o samomorilnih nagnjenjih v zaupnem okolju je lahko učinkovita preventivna in terapevtska metoda.

Samomora ni mogoče preprečiti

To je eno izmed najpogostejših zmotnih prepričanj. Večina ljudi s samomorilnimi nagnjenji ima mešane občutke glede smrti. Celo osebe z najglobljimi stiskami do zadnjega trenutka kolebajo med željo po življenju in končanjem svoje bolečine. Raziskave dokazujejo, da imajo mnoge intervencije preprečevalni učinek.

Samomor je normalna reakcija na nenormalno situacijo

Samomor ni normalna ali ustrezna reakcija na npr. ekstremne stresne okoliščine v življenju. Samomor je neobičajna in neustrezna reakcija na dokaj normalno situacijo. Vsakdo se mora v življenju spopadati s stresnimi situacijami, na videz brezizhodnostmi ali zgoščenimi negativnimi življenjskimi dogodki, ki se pogosto pojavljajo.

POIŠČITE POMOČ V NEVZDRŽNI STISKI

Ne bojte in ne sramujte se pogovora. Poiščite pomoč. Pogovorite se z nekom, ki vas bo poslušal, vas razumel in ponudil podporo. To je lahko nekdo od bližnjih ali nekdo, ki se profesionalno ukvarja s pomočjo osebam v stiski. Obrnete se lahko na svetovalke in svetovalce po telefonu.

Zaupni telefon Samarijan (116 123, brezplačni 24-urni telefon za klic v duševni stiski).

Društvo SOS telefon za ženske in otroke žrtve nasilja (080 11 55, brezplačni klic: pon.–pet. med 12. in 22. uro, sob., ned., prazniki med 18. in 22. uro).

TOM telefon za otroke in mladostnike ( 116 111 , brezplačni telefon vsak dan med 12. in 20. uro).

Center za psihološko svetovanje POSVET z mrežo psiholoških svetovalnic v Ljubljani, Kranju, Postojni, Slovenj Gradcu, Novi Gorici, Murski Soboti, Sevnici, Kopru, Idriji, Mariboru, Celju, Laškem (031 704 707, od 8. do 20. ure).